Piši mi

Search

Šta su etarska ulja i kako izabrati ono pravo?

19.10.2023.
etarsko ulje lavande

Etarska ulja jedinstvene su, lako isparljive, organske smeše esencija aromatičnih biljaka. Ona su prvenstveno jedinstvena po svom sastavu, jer je svaka biljna esencija različitog hemijskog sastava. Tome doprinose mnogi faktori, poput onih spoljašnih koji utiču na samu biljku, načina na koji je prikupljana i čuvana, kao i načina na koje je ulje dobijeno. Hemijski sastav etarskog ulja odgovoran je za njegov miris, apsorpciju i efekat. U pitanju su veoma složene prirodne smeše koje sadrže najčešće od oko 20 do 60, a nekad i do 250 komponenata (jedinjenja) prisutnih u različitim koncentracijama.

Etarska ulja pronalazimo u prirodi, pre svega u aromatičnim biljkama. Možemo ih dobiti iz različitih delova same biljke (podzemni/nadzemni deo, ili pak cela biljka), zavisno od toga gde ih ona sintetiše.

Kako prepoznati razliku između prirodnih i sintetičkih etarskih ulja?

Razlika između prirodnih i sintetičkih etarskih ulja jeste bitna, pre svega ako odlučiš da ih sama odabereš i kupiš. Na svakoj bočici u kojoj je pakovano pravo (kvalitetno, čisto) etarsko ulje stajaće natpis “100% čisto etarsko ulje”. Iako je ovaj natpis dobra polazna tačka, postoje i drugi važni parametri na koje bi trebalo obratiti pažnju pre kupovine.

10 ključnih parametara, koji će ti pomoći da izabereš čisto i kvalitetno etarsko ulje:

1. Na pakovanju je obavezno naznačen latinski naziv roda i vrste biljke.

Uzećemo za primer etarsko ulje lavande. Latinski naziv roda i vrste u našem slučaju je: Lavandula angustifolia.

2. Naznačeno je iz kog dela biljke je ulje dobijeno.

U našem primeru: Etarsko ulje cvetova lavande.
Ovaj podatak nam je bitan, jer svaki deo biljke ima etarsko ulje različitog sastava, samim tim i različitog delovanja.

3. Naznačena je i metoda dobijanja etarskog ulja.

U našem primeru: Metoda destilacije vodenom parom.

4. Naznačen je hemotip, odnosno glavna ili glavne hemijske komponente tog etarskog ulje koje biraš da kupiš.

U našem primeru: linalool, linalil acetat, ocimen.

Različite vrste iste biljke imaju različita dominatna jedinjenja (različite hemotipove). Upravo to dominatno jedinjenje doprinosi glavnim karakteristikama etarskog ulja od kojeg imamo ili nemamo benefite.

Pakovanja koja imaju naznačen hemotip, odnosno dominatno jedinjenje, imaće i objašnjenje za šta i kako se to ulje koristi. Na taj način ćeš moći da proveriš da li je to ulje koje želiš za sebe. Ako i dalje nisi sigurna, potraži savet i konsultuj se sa stručnom osobom, ili se raspitaj za više informacija kod samog proizvođača. Ukoliko želiš da etarsko ulje koristiš i oralno, mišljenje stručne osobe nikako nemoj da preskočiš.

5. Naznačeno je uputstvo korišćenja i oznake opasnosti.

6. Naznačen je rok trajanja i LOT broj (predstavlja seriju proizvodnje; u brojevima ili slovima).

7. Obrati pažnju i na samo pakovanje. Etarska ulja nemaju dug rok trajanja, pošto su prirodni antioksidansi i prilikom izdvajanja ulja veoma se brzo razgrađuju. Zbog toga se ona pri skladištenju moraju čuvati na svežem i tamnom mestu, u tamnim staklenim iIi porcelanskim bočicama sa staklenim ili silikonskim poklopcem.

U našem primeru: K4849/10-2024.

8. Naznačena zemlja porekla i način uzgoja biljnog materijala jesu prednosti. Ukoliko proizvod ima bar kod, to su informacije koje ćeš dobiti njegovim učitavanjem.

9. Prirodna i čista (100%) etarska ulja razlikuju se po tome što na papiru ne ostavljaju mastan trag.

10. Ukoliko nemaš iskustva s etarskim uljima, parametre poput mirisa i boje teško ćeš moći da uzmeš u obzir pri samom odabiru. No, za kontrolu kvaliteta veoma su važni miris i boja. Čista etarska ulja su najčešće bezbojna, ali mogu biti i tamnocrvena, smeđa, plava, zelena, žuta ili zlatno-žuta. Miris etarskog ulja je oštar, dok je, pak, u prisustvu nečistoća neprijatan.

Danas je tržište preplavljeno veštačkim, kao i etarskim uljima veoma lošeg kvaliteta. Uglavnom su to ulja koja se dobijaju destilacijom na visokim temperaturama, odnosno brzim metodama, te je tako samo terapeutsko delovanje esencije potpuno izgubljeno. Često su i pomešana i razblažena s uljima sličnih mirisa, uz dodatke raznih sintetičkih jedinjenja i aditiva.

Jedno kvalitetno etarsko ulje ispunjava gore navedene uslove. Češće je slučaj da takva etarska ulja nabavljamo od manjih proizvođača, nego li od velikih, gigantnih. Dodatna prednost kupovine od manjih proizvođača jeste da sa njima vrlo lako možeš stupiti u kontakt, raspitati se o samom proizvodu, te dobiti željene informacije i preporuke. Pored kvalitetne esencije koju ćeš dobiti, podržaćeš i nekoga na njegovom preduzetničkom putu.

Biraš li sama svoja etarska ulja? Obraćaš li pažnju na natpise na bočici? Kvalitetan odabir uvek počinje čitanjem deklaracije.

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.