Piši mi

Kako da hidriraš kožu uz pomoć aloe vere

26.05.2022.
presečeni-list-aloe-vere

Najbolju hidrataciju i hranu koju možeš da pokloniš svojoj koži jeste da određeni vremenski period u rutinu nege uvrstiš aloju (Aloe barbadensis Miller).

Kako da testiraš aloju na koži:

Odlomi list i umasiraj lagano dlanovima pulpu (gelastu strukturu unutrašnjosti lista) na mesto na koži koje želiš da tretiraš, najbolje uveče, pre spavanja. Uvek možeš dodati i kap-dve nekog svog omiljenog etarskog ulja (na primer lavande). Ako je nemaš u svom domu, u zavisnosti od mesta gde živiš, listove aloe možeš kupiti u nekim bolje opremeljenim prodavnicama zdrave hrane, prodavnicama svežeg povrća i voća, kao i na pijacama.

Osim što podstiče regenerisanje unutrašnjih organa, aloja deluje umirujuće i blagotvorno na našu kožu.

Kako ti aloja pomaže da neguješ kožu:

  1. Pospešuje sintezu kolagena i učestvuje u prevenciji starenja. Starenje naše kože okarakterisano je stanjivanjem i boranjem epidermisa (spoljni sloj kože), u kombinaciji sa pojavom linija, nabora, staračkih pega i brazda na našem licu. Naučno je utvrđeno da gradivne komponente aloje stimulišu sintezu kolagena i elastina, usporavajući efekat starenja kože.
  2. Poseduje snažna hidratantna svojstva. Neki od benefita uključuju upravo snažan hidratantni kapacitet, a njegov ekstrakt sadrži niz vitamina (B1, B2, B6, C i E, folna kiselina, holin, beta-karoten i drugi) i minerala (magnezijum, cink, kalcijum, hrom, gvožđe, bakar) koji doprinose zdravlju kože. Studije pokazuju da aloja poboljšava sposobnost kože da se hidrira, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i efikasno prodire kroz kožu pospešujuči cirkulaciju krvi. Veći protok krvi doprinosi bržem transportu hranljivih materija, i upravo zato je aloja jedan od glavnih sastojaka preparata u kozmetičkoj industriji. Danas se koristi u preko 95% dermatološki vrednih ekstrakata proizvedenih širom sveta (losionima za kožu, kozmetičkim proizvodima, šamponima, balzamima za usne, sapunima i kremama za sunčanje).
  3. Poznata je po umirujućim i lekovitim efektima na opekotine i pospeušuje zarastanje rana. Aloja je efikasna u lečenju kožnih poremećaja, poput dermatitisa, pa čak i psorijaze. Leči posekotine i rane, plikove i opekotine, uključujući i opekotine od sunca, te manje opekotine drugog stepena. Zaštitno i regenerative delovanje ima na kožu izloženu UV ili gama zracima. Debeli listovi se mogu otvoriti, a unutrašnjost lista može se utrljati na opekotinu ili direktno samo prisloniti. Doprinosi uklanjanju akni i kožnih alergija, tamnih mrlja i fleka na koži.
  4. Bogata je antioksidansima koji neutrališu slobodne radikale. U stanju disbalansa imamo veću koncetraciju slobodnih radikala nego vrsta koje ih uništavaju – antioksidanse. Stanje te poremećene ravnoteže jeste upravo stanje oksidativnog sresa. Sposobnost ovih slobodnih radikala je da nanose štetu i narušavaju biološke funkcije, te izazivaju biohemijske procese koji vode uzastopnim promenama i oštećenjima organizma.
  5. Efikasna je i za kosu i kožu glave. Aloja ima sposobnost pilinga skalpa kože glave. Zbog svog pH opsega (4.5–5.5) može odlično da izbalansira iziritiranu kožu. Možeš je koristiti za dubinsko čušćenje skalpa glave, na vrlo prirodan i nežan način. Takođe pomaže u prevenciji peruti izazvane gljivicom Malassezia, jer poseduje antifugalna svojsta, tako što smanjuje inflamaciju kože i rast baterija. Pored toga, zahvaljujući salicilnoj kiselini balansira lučenje sebuma (izraženo kod veoma masne kože glave, najčećše uzrokovano unutrašnjim disbalansom).
  6. Ublažava gastrointestinalne tegobe i ima blagi laksativni efekat. Ovaj efekat je izuzetno bitan za naše celokupno zdravlje, i posebno za zdravlje kože. Redovnom stolicom i zdravim i jakim mikrobiomom creva pospešujemo regulaciju toksina, i samim tim je naše zdravlje na zavidnom nivou. Aloja za unutrašnju upotrebu se prodaje kao tretman za kašalj, čireve, bolove u mišićima, glavobolje, pa čak i rak i HIV. Jedina dokazana korist aloje u internoj upotrebi je olakšanje zatvora. Prekomerna konzumacija biljke može izavati mučninu i povraćanje, i zato je važno da se prilikom njene oralne upotrebe posavetuješ sa stručnom osobom.
  7. Doprinosi detoksikaciji organizma. Da bismo se pravilno nosili sa zagađenjem i stresom izazvanim u velikoj meri i nezdravom hranom, korisno je da povremeno sprovedemo detoksikaciju organizma. S tim u vezi aloe vera u obliku soka može delovati kao prirodno sredstvo za detoksikaciju. Pri izboru je važno obratiti pažnju da to bude organska ili 100% čista biljka: da ne sadrži gluten, derivate mleka, laktozu, dodate šećere, veštačke boje i arome, GMO i tome slično.

Aloe vera u oralnoj upotrebi

Kao što sam već spomenula, pri oralnoj upotrebi aloje neophodno je da se konsultuješ sa stručnom osobom, nakon što pronađeš preparat ove biljke koji bi želela da određeno vreme konzumiraš. Kvalitet proizvoda merilo je čistoće same aloje u soku, a visoko kvalitetni preparati su sertifikovani od strane Međunarodnog naučnog saveta za aloju.

Pri izboru preparata na sajtu te kompanije možeš pročitati da li poseduju ovaj sertifikat, i na koji način proizvode svoje preparate. Možeš i da pogledaš deklaraciju na proizvodu. Ukoliko je previše komplikovano (toliko toga sadrži što ne razumeš), svakako ukazuje na to da nije samo aloja i nećeš pogrešiti ukoliko ostaviš taj prozivod na polici.

Da li si isprobala benefite aloe vere?

Podeli sa prijateljima:

Nastavi sa čitanjem

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.