Piši mi

Ispiranje usta uljima: jednostavan način da zdravo počneš dan

26.05.2022.
ispiranje-usta-uljima

Ispiranje uljima (metoda Oil pulling) staro je hiljadama godina i dolazi sa prostora Indije. Ova praksa iz Ajurvede tj. ajurvedske medicine poznata je kao Gandusha kriya i predstavlja efikasan proces detoksikacije oralne šupljine.

Ispiranje uljima je pouzdano i veoma jednostavno, a kao svakodnevna praksa će ti sigurno pomoći da se rešiš štetnih materija i da zdravo počneš dan.

Kako ispiranje uljima izgleda:

  1. Na prazan stomak, najbolje ujutru, uzmi gutljaj (ili 2 supene kašike) izabranog baznog ulja (kokosovog, maslinovog, susamovog ili suncokretovog).
    Možeš da dodaš 1 kap ulja origana ili karanfilića na svaku supenu kašiku baznog ulja. Mućkaj ulje u ustima najmanje 5 minuta, najviše 20 minuta.
  2. Nakon mućkanja ispljuni ulje u smeće, pažljivo, da ga ne progutaš.
  3. Zatim uradi svoju dnevnu rutinu higijene zuba.

Sada si spremna za doručak.

Najbolji način da počneš svoj dan je čisteći se od toksina. Svakako da ukoliko je toksičnost organizma prisutna (npr. česte glavobolje i prehlade, upalni procesi na koži), preporučljivo je ponavljati metodu više puta u toku dana, recimo pre svakog obroka.

Zašto je ispiranje uljima korisno:

  1. Uklanja naslage plaka na našim zubima. Dentalni plak (lepljive naslage bakterija), nastaje kada bakterije, koje su sastavni deo našeg mikrobioma usne duplje, proizvode kiseline nakon što jedemo i pijemo. Usled biohemijskih procesa dolazi do stvaranja naslaga. Ove kiseline mogu uništiti zubnu gleđ i izazvati karijes i gingivitis (bolest desni). Netretirani plak se može stvrdnuti u kamenac.
  2. Uklanja toksine iz tela. Naša usta predstavljaju kapiju za sve što unosimo u organizam, čime hranimo našu krv i naše telo. Bućkanje ulja može pomoći da se uklone različiti elementi i drugi toksini iz usta kako ne bi dospeli u naš organizam.
  3. Elminiše veliki deo loših bakterija koje učestvuju u razvoju gasova i dovode do lošeg zadaha.
  4. Sprečava bolesti desni.

Koja ulja da koristiš za ispiranje?

Neke od uobičajenih vrsta ulja koje se koriste za mućkanje su kokosovo, susamovo, suncokretovo i maslinovo ulje. U idealnom slučaju, kokosovo ulje se može pomešati sa susamovim ili suncokretovim uljem, čime koristiš benefite oba ulja.

Ja sam nekoliko godina koristila samo hladno ceđeno, često organsko, suncokretovo ulje. Ono je lepog ukusa (prednost kod građenja nove navike), i lako se može pronaći u velikom broju prodavnica zdrave hrane ili u bolje snabdevenim supermarketima. Rastvara naslage (plak) i kamenac, apsorbuje toksine, i uklanja u velikoj meri sve što želimo iz naše usne duplje.

Hladno ćeđeno maslinovo ulje, ima bezbroj benefita zbog svojih antibakterijskih svojstava. Ulje susama (hladno ceđeno) zauzima posebno mesto u Ajurvedskoj medicini i sastavni je deo mnogih prirodnih tretmana. Sa svojim antibakterijskim osobinama, takođe, pomaže rešavanju problema pri upalama desni. Ovo ulje poseduje antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo, koje pomaže u prevenciji problema otoka i krvarenja desni.

I, za kraj, kokosovo devičansko ulje, koje se pokazalo kao najdelotvornije u ozbiljnim detoksikacionim tretmanima pri raznim klinikama funkcionalne medicine, je najbolje, jer pored svojih antibakterijskih osobina, poseduje i laurinsku kiselinu (oko 50% masnih kiselina ulja). Ona ima spospobnost da ubija bakterije, viruse i gljivice (patogene), i pomaže u sprečavanju infekcija.

Nadine Artemis, koja se godinama bavi proučavanjem mikrobioma usne duplje i holističkim zdravljem zuba, pomaže nam u razumevanju ljudskog mikrobioma, i nas kao njegovog domaćina. Naše zdravlje zavisi upravo od naprednog mikrobima i ključ vitalnosti u našim telima i ustima je balans bakterija. Ona kaže: “Usta su glavni portal u naša tela; povezuju, apsorbuju i asimiluju naš svet.”

Da li si probala metodu ispiranja uljima? Ukoliko imaš bilo kakve nedoumice ili želiš da podeliš svoje iskustvo sa mnom,

Podeli sa prijateljima:

Nastavi sa čitanjem

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.