Piši mi

Search

Ispiranje usta uljima: jednostavan način da zdravo počneš dan

26.05.2022.
ispiranje-usta-uljima

Ispiranje uljima (metoda Oil pulling) staro je hiljadama godina i dolazi sa prostora Indije. Ova praksa iz Ajurvede tj. ajurvedske medicine poznata je kao Gandusha kriya i predstavlja efikasan proces detoksikacije oralne šupljine.

Ispiranje uljima je pouzdano i veoma jednostavno, a kao svakodnevna praksa će ti sigurno pomoći da se rešiš štetnih materija i da zdravo počneš dan.

Kako ispiranje uljima izgleda:

  1. Na prazan stomak, najbolje ujutru, uzmi gutljaj (ili 2 supene kašike) izabranog baznog ulja (kokosovog, maslinovog, susamovog ili suncokretovog).
    Možeš da dodaš 1 kap ulja origana ili karanfilića na svaku supenu kašiku baznog ulja. Mućkaj ulje u ustima najmanje 5 minuta, najviše 20 minuta.
  2. Nakon mućkanja ispljuni ulje u smeće, pažljivo, da ga ne progutaš.
  3. Zatim uradi svoju dnevnu rutinu higijene zuba.

Sada si spremna za doručak.

Najbolji način da počneš svoj dan je čisteći se od toksina. Svakako da ukoliko je toksičnost organizma prisutna (npr. česte glavobolje i prehlade, upalni procesi na koži), preporučljivo je ponavljati metodu više puta u toku dana, recimo pre svakog obroka.

Zašto je ispiranje uljima korisno:

  1. Uklanja naslage plaka na našim zubima. Dentalni plak (lepljive naslage bakterija), nastaje kada bakterije, koje su sastavni deo našeg mikrobioma usne duplje, proizvode kiseline nakon što jedemo i pijemo. Usled biohemijskih procesa dolazi do stvaranja naslaga. Ove kiseline mogu uništiti zubnu gleđ i izazvati karijes i gingivitis (bolest desni). Netretirani plak se može stvrdnuti u kamenac.
  2. Uklanja toksine iz tela. Naša usta predstavljaju kapiju za sve što unosimo u organizam, čime hranimo našu krv i naše telo. Bućkanje ulja može pomoći da se uklone različiti elementi i drugi toksini iz usta kako ne bi dospeli u naš organizam.
  3. Elminiše veliki deo loših bakterija koje učestvuju u razvoju gasova i dovode do lošeg zadaha.
  4. Sprečava bolesti desni.

Koja ulja da koristiš za ispiranje?

Neke od uobičajenih vrsta ulja koje se koriste za mućkanje su kokosovo, susamovo, suncokretovo i maslinovo ulje. U idealnom slučaju, kokosovo ulje se može pomešati sa susamovim ili suncokretovim uljem, čime koristiš benefite oba ulja.

Ja sam nekoliko godina koristila samo hladno ceđeno, često organsko, suncokretovo ulje. Ono je lepog ukusa (prednost kod građenja nove navike), i lako se može pronaći u velikom broju prodavnica zdrave hrane ili u bolje snabdevenim supermarketima. Rastvara naslage (plak) i kamenac, apsorbuje toksine, i uklanja u velikoj meri sve što želimo iz naše usne duplje.

Hladno ćeđeno maslinovo ulje, ima bezbroj benefita zbog svojih antibakterijskih svojstava. Ulje susama (hladno ceđeno) zauzima posebno mesto u Ajurvedskoj medicini i sastavni je deo mnogih prirodnih tretmana. Sa svojim antibakterijskim osobinama, takođe, pomaže rešavanju problema pri upalama desni. Ovo ulje poseduje antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo, koje pomaže u prevenciji problema otoka i krvarenja desni.

I, za kraj, kokosovo devičansko ulje, koje se pokazalo kao najdelotvornije u ozbiljnim detoksikacionim tretmanima pri raznim klinikama funkcionalne medicine, je najbolje, jer pored svojih antibakterijskih osobina, poseduje i laurinsku kiselinu (oko 50% masnih kiselina ulja). Ona ima spospobnost da ubija bakterije, viruse i gljivice (patogene), i pomaže u sprečavanju infekcija.

Nadine Artemis, koja se godinama bavi proučavanjem mikrobioma usne duplje i holističkim zdravljem zuba, pomaže nam u razumevanju ljudskog mikrobioma, i nas kao njegovog domaćina. Naše zdravlje zavisi upravo od naprednog mikrobima i ključ vitalnosti u našim telima i ustima je balans bakterija. Ona kaže: „Usta su glavni portal u naša tela; povezuju, apsorbuju i asimiluju naš svet.”

Da li si probala metodu ispiranja uljima? Ukoliko imaš bilo kakve nedoumice ili želiš da podeliš svoje iskustvo sa mnom,

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.