Piši mi

Search

Prvi koraci do zdravijih creva

21.12.2022.
zdrava-creva-zdrava-ti

Mi nismo samo sačinjeni od gradivnih ćelija, već i od triliona mikroba. Zato ne bih rekla da je pogrešna sve češća izjava naučnika kako smo mi više mikrobi nego ćelije. Najveća koncentracija mikroba u našem organizmu je upravo u crevima, i njihov balans je bitan za naše zdravlje. Danas, zbog povećane toksičnosti svuda oko nas (hrane, kućne hemije, kozmetike, vode itd.) taj balans je vrlo često narušen, što se posebno negativno održava na naše zdravlje. Često nam se zbog toga javljaju glavobolje, nedostatak energije, učestalo nadimanje, zatvori ili pak dijareje, upalni procesi na koži, zatim ozbiljnija oboljenja poput autoimunih bolesti i mnogih drugih.

Lepa vest je da se mikrobiom creva može vratiti u balans, i u njemu lako održavati, ukoliko oštećenja nisu ozbiljnih razmera.

Odakle da počneš: prva dva zadatka

Zadatak Prvi – prestani da dodaješ „ulje” na vatru. To znači da prvo ustanoviš na šta si od hrane tačno osetljiva ili alergična. Preporuka je da se testiraš, pravom i kvalitetnom test analizom na osetljivost na gluten i druge alergene, ako sumnjaš na određene smetnje.

Ukoliko ne osećaš smetnje, ali i dalje nisi dobro, probaj da izbaciš na samo 3 nedelje najveće inflamatore, gluten (ili samo pšenicu) i mlečne proizvode (ili bilo koju namirnicu na koju sumnjaš da ti ne prija ili da ti stvara tegobe), i da u tom periodu pratiš svoj organizam. To uvek možeš da uradiš uz pomoć papira i olovke i uz savete stručne osobe. Izbaci određene namirnice ili ih zameni zdravim opcijama i posmatraj kako se menjaju stvari. Onda ih vrati (jednu po jednu) i opet posmatraj šta se dešava sa tvojim telom. Uočavaš li promene?

Zadatak Drugi – počni da preduzimaš korake koji vode osnaživanju i oporavku tvog mikrobioma creva. To su sledećih 5 koraka:

1. Hrani dobre bakterije u svojim crevima.
Dobre bakterije u svojim crevima hraniš tako što jedeš tj. ishranom unosiš prEbiotike. Prebiotici su komponente hrane koje nisu u potpunosti svarljive (vrste dijetalnih vlakana), ali ih kao hranu koriste naše dobre bakterije u crevima. To su, na primer, pektin iz jabuke ili inulin iz špargle.

5 primera izvora prebiotika iz hrane: beli luk, banana, jabuka, špargla i seme lana.

2. Svaki dan treba da pojedeš makar jedno korenasto povrće, i da ono bude po danima raznoliko. Svako korenasto povrće ima različitu vrstu vlakana koje hrane i aktiviraju različite familije dobrih bakterija tvog mikrobioma. Na taj način dobijaš jednu divnu različitost dobrih bakterija u crevima.

5 primera korenastog povrća: šargarepa, keleraba, rotkva, cvekla i batat.

3. Svaki dan treba da pojedeš jednu vrstu fermentisanog povrća, uopšte fermentisanih namirnica (jednu kašiku dnevno minimum) ili napitaka (kombuča). Procesom fermentacije svakog povrća dobijaš drugačiju familiju bakterija i na taj način značajno povećavaš količinu dobrih bakterija u stomaku.

5 primera fermentisanog povrća: kiseli kupus, kiseli krastavci, kimči, organski kefir i kokosov kefir.

4. Počni da uzimaš suplemente prEbiotika i prObiotika (minimum 3 meseca). Ukoliko si zaista oštetila svoj mikrobiom, suplementacija je nešto što je poželjno, ali uz konsultacije sa stručnom osobom radi odabira kvalitetnog suplementa.

5. Prema mnogim naučnicima i stručnjacima iz oblasti nutricije, važno je uzimati kolostrum. To je prvi oblik mleka koji proizvode mlečne žlezde sisara neposredno nakon porođaja. Njegov unos predstavlja prirodni put u zaceljivanju i podršci propustljivosti creva zarad zdravog raznolikog mikrobioma. Danas na tržištu ima dobrih suplemenata kolostruma, ali onaj koji preporučuje dr Tom O’Brajan (Dr. Tom O’Bryan) je kolostrum krava koje jedu samo travu, bez dodataka antibiotika, hormona rasta, teških metala, i bez toksičnih hemikalija.

Predlog kolostruma na srpskom tržištu sa organske farme u Čurugu:
https://carnomed.rs/kolostrum-extra/

Intestinalna alkalna fosfataza (IAP) je jedan od najbitnijih enzim koji u najvećoj koncentraciji obitava u tvojim crevima, utičući na njihovo zdravlje. To je enzim koji snižava koncentraciju loših bakterija, podstiče dobre bakterije da se vezuju za zid creva i umnožavaju. Možda si čula za rečenicu: „An apple a day keeps the doctor away”. Upravo je pektin iz jabuke taj koji utiče na povećavanje enzima IAP u tvojim crevima.

Evo i brzog recepta kako da oslobodimo pektin iz jabuke:

Barene jabuke ili sos od jabuka su najbolji izvori pektina. Potrebno je dve jabuke (netretirane hemijskim sredstvima) oprati, iseći i izbaciti koštice; staviti ih u manju šerpu, doliti ⅓ vode i kuvati na blagoj vatri 10 do 20 minuta. Sjajna površina jabuke predstavlja oslobođeni pektin. Jabuke možeš pojesti samo obarene na ovaj način, ili ih staviti u blender i dobiti sos od barenih jabuka, koji možeš koristiti nekoliko dana.

Verujem da se sećaš, kada smo bili mali, da je jedna od retkih stvari koju smo smeli da jedemo i koja je prijala našem stomaku kada smo ga prethodno „pokvarili”, bila upravo barena jabuka.

Što raznovrsnija ishrana, sa visoko kvalitetnim proteinima i mastima, je ono što želiš da praktikuješ. Takođe, ishrana sa puno povrća, pogotovo zelenog lisnatog, i raznovrsnog voća. Ove namirnice čine raznoliku balansiranu ishranu koja vodi balansiranom zdravom mikrobiomu creva, a on predstavlja važan temelj za tvoje dugoročno zdravlje.

Počni sa zadatkom Prvim, nakon toga zadatkom Drugim, sledi korake pomalo, i budi sigurna da ćeš u velikoj meri pomoći svojim crevima i poboljšati njihov mikrobiom. A ukoliko želiš da zajedno čistimo i oporavljamo creva, javi se da se upoznamo kroz moje besplatne konsultacije.

Inspiraciju za ukusne slane i slatke recepte možeš pronaći kod meni najdražih:

https://totallywellness.rs/recepti/ i
https://www.zdravkokulinarko.com/zdravkove-poslastice

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.