Piši mi

Search

Šta su vitamini?

30.07.2022.
voce-povrce-vitamini

Vitamini su organska jedinjenja koja su ti potrebna u malim količinama, ali bez kojih tvoj organizam ne može da funkcioniše ispravno. Oni nisu pilule za jačanje organizma kao ni zamena za hranu.

Iako su u organizmu prisutni i potrebni u malim količinama koje se broje u miligramima ili mikrogramina po danu, njihov unos ti je bitan za zdravo (ispravno) funkcionisanje organizima. Tako na primer, američki Nacionalni institu za zdravlje (National Institute of Health) odraslim ženama (starijim od 19 godina) preporučuje dozu vitamina C od 75 mg po danu.

Vitamini se moraju unositi ishranom, jer se u organizmu ne sintetišu u dovoljnim količinama, ili se uopšte ne sintetišu. Samim tim vitamini jesu esencijalne hranjive materije (esencijalni nutrijenti). No, ovo ne znači da ako popiješ jednu šolju soka od paradajza (170 mg vitamina C), ili pojedeš jednu srednju narandžu (97.5 mg vitamina C), si zadovoljila dnevnu potrebu svog organizma za vitaminom C. Da je to tako lako deficiti vitamina ne bi postojali, pogotovo ne u velikoj meri u kojoj su danas prisutni. Kako je to moguće?

Vitamini su pretežno osetljiva organska jedinjenja. Osetljivi su na svetlost i na toplotu, na procese pripremanja hrane i skladištenje namirnica, ali su i često sprečeni da se absorbuju u crevima koja nisu zdrava.

Tvoje zdrave (ili nezdrave) navike, raznovrsnost i kvalitet voća i povrća, doprineće ili sprečiti da uneseš neophodne količine vitamina. Nezdrave navike zahtevaće unose različitih vitaminskih suplementa, uz konsultovanje stručne osobe, kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina. Međutim, kada ti je ishrana na zavidnom nivou, povremeno (ne obavezno) konzumiranje vitaminskih suplemenata (birajući prirodne suplemente) podržava tvoje zdravlje.

Jedan vitamin može da obuhvata čitav niz jedinjenja sličnih funkcija. Kada kažemo vitamin A, mislimo i na jedinjenje retinol, i na jedinjenje beta karoten, i mnoga druga koja imaju međusobno slične aktivnosti i svrstani su upravo u grupu vitamina A. Za tvoj metabolizam vitamini su značajni jer imaju različite funkcije. Retinol ima ulogu u borbi protiv akni i smanjenju bora i tamnih fleka. Beta karoten ima funkciju zaštite od oštećenja izazvanih zračenjima, doprinoseći očuvanju zdravlja tvoje kože. Drugi vitamini su i koenzimi (pomažu enzimima da pravilo funkcionišu), hormoni, antioksidansi, medijatori ćelijske signalizacije i regulatori rasta, i diferencijacije ćelija i tkiva.

Šta vitamini nisu?

Vitamini nisu ni pilule za jačanje organizma, ni zamene za hranu. Oni ne mogu da zamene hranu, jer se bez unošenja hrane ne mogu asimilovati. Nemaju kalorijsku ili energetsku vrednost. Sami vitamini nisu sastavni delovi strukture našeg organizma. Ne možeš da uzimaš samo vitaminske suplemente, a hraniš se vrlo nezdravo i nesvesno, i veruješ da ćeš ostati zdrava. Na temu zdrave ishrane, svesne brige o svom telu kroz ishranu, mnogo sam naučila i rado ti preporučujem da recepte i savete potražiš na stranici Tatjane Popović (Totally Wellness).

Vitamini nisu jedini hranjivi sastojci. Bitno je da znaš da su uz vitamine važni i ugljeni hidrati, proteini, masti, minerali i voda. Tvom telu su svi ovi hranjivi sastojci neophodni da bi se stvarala energija, da bi organi ispravno funkcionisali, i da bi ćelije rasle i razmnožavale se. A tvoje telo koristi hranjive materije iz ovih hranjivih sastojaka, tako što ih prvo uprošćava na najsitinije delove. Proces uprošćavanja jeste upravo proces varenja hrane.

Povezanost kože i vitamina

Uska je i neraskidiva povezanost kože i vitamina. Brojna istraživanja ukazuju na to da su četiri ključna vitamina neophodna za lepu i negovanu kožu. To su vitamini: A, C, E i vitamin K. Svaki od ovih vitamina nalaze se u voću i povrću koje je nam je dostupno, nekad tokom cele godine, a nekad samo u određenim godišnjim dobima.

  1. Izvori vitamina A: zeleno lisnato povrće (kelj, spanać, brokoli), narandžasto i žuto povrće (šargarepa, slatki krompir, bundeva i tikvice), paradajz, crvena paprika, dinja, mango, itd.
  2. Izvori vitamina C: voće i povrće su najbolji izvori ovog vitamina. Citrusi (narandže, kivi, limun, grejpfrut), slatka paprika, jagode, paradajz, brokoli, kupus, karfiol, prokelj, itd.
  3. Izvori vitamina E: biljna ulja, orašasti plodovi, semenke, voće i povrće su najbolji izvori ovog vitamina. Ulje od suncokreta, suncokret, badem, kikiriki, cvekla, zelje, spanać, asparagus, mango, avokado, itd.
  4. Izvori vitamina K: zeleno lisnato povrće – zelje, repa, kelj, spanać, brokoli, prokelj, kupus, zelena salata, itd.

Za kraj te podsećam da vitamini nisu pilule i praškovi, već prosto rečeno, hrana. Biraj svesno hranu, biraj više lisnato zeleniju, svežiju, ne prskanu, raznoliku, sa tvog podneblja šaroliku, lekovitu. Znaj da sa svakim zalogajem biraš da budeš podrška svom telu i da mu obezbediš sve vitamin.

Sve navedene vitamine je potrebno da ishranom unosiš redovno kombinujući sveže, hemijski netretirano voće i povrće. A ukoliko voliš da ponekad podržiš svoj organizam biljnim prirodnim suplementom, nešto više o samim vitaminskim suplementima iz mog ugla, možeš da pročitaš u narednom blog postu ovde.

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.