Piši mi

Vitaminski suplementi

05.07.2022.
prah moringe-vitaminski-suplementi

Svaki vitamin koji nam je neophodan postoji u prirodi, te nema potrebe da posežeš za veštačkim dodacima. Koliko puta godišnje samo koristiš vitaminske suplemente, a ni ne znaš šta tačno sadrže, miselići da usvajaš tako vitamine koje su ti potrebni i da jačaš svoj imunitet?

Sintetički vitaminski suplementi

Mnogi vitaminski suplementi su u današnje vreme dobijeni iz ugljenog katrana i drugih naftnih derivata. Upravo ti sintetički vitaminski suplementi, napravljeni u laboratoriji, mogu da zamene neke, ali nikako i sve funkcije svojih odgovarajućih prirodnih vitamina. Važno pitanje danas jeste njihovo tržište, koje je i dalje veoma slabo kontorilsano. Svaki proizvod sa 10% prirodne substance može da pripada grupi “prirodnih suplemenata”. Šta to znači? To znači da ti piješ taj “prirodni” suplement koji ima 10% prirodne materije, i 90% veštačke materije dobijene iz laboratorije.

Pretpostavljam da su ti do sada poznata različita mišljenja nutricionista u vezi sa tim koja isrhana je “ona prava”. No, ono oko čega se svi stručnjaci iz ove oblasti slažu jeste da hrana u svom najprirodnijem obliku, što manje obrađena, ubrana, pokupljena sa zemlje jeste tvom telu najpotrebnija za izgradnju zdravog organizma. To ne znači otići u apoteku i kupiti suplemente, “ukusne prirodne vitamine” sa ukusom narandže, jer tada piješ šećer, razna toksična hemijska jedinjenja, boju i mnogo toga što nikako ne želiš u svom telu. Prosto rečeno, piješ smeće upakovano u lep ukrasni papir.

Ako se odlučiš za vitaminske suplemente uz savet stručne osobe, neka to budu uvek vitamini dobijeni iz prirodnih izvora, pre nego sintetički.

Savetujem ti da osvestiš momenat odabira vitaminskih suplemenata, postavljanjem kratikih pitanja i beleženjem odgovora, kao što su:

  1. Šta želim da postignem i koje mi biljke u tome mogu pomoći?
  2. Gde mogu naći te biljke, koje su mi opcije?
  3. Ko mi u tome može pomoći?

Sledeći korak je da se posavetuješ sa osobom koju si za to izabrala. Ali da, ukoliko nisi dobila zadovoljavajuće odgovore, potražiš iste na drugom mestu. Uvek postoji rešenje za pojačan unos vitamina bez upotrebe veštačkih suplemenata.

Konzumiramo razne sintetičke vitaminske suplemente, i pritom je upitno da li se zaista hranimo i negujemo svesno, te se time podrazumeva da smo zdravi. Samo konzumiranje određenih suplementa znači da podržavamo nečiji biznis, ali ne nužno da svesno razmišljamo i podržavamo svoje zdravlje.

Prirodni vitaminski suplementi

Prirodni suplementi jesu i biljni čajevi (mešavine biljaka ili jednokomponentne biljke), i razna ulja, tinkture (lekoviti sastojci biljaka u tečnom obliku, rastvoreni u alkoholu), sirupi ili kokteli, itd. Suplementi nisu samo pilule i praškaste supstance. Nemoj da te ovo zbuni i da suplementaciju i traganje za suplementima usmeravaš samo ka pilulama. Suplement, kao što reč kazuje, jeste sve ono što dodaješ, u našem slučaju, svom telu, kako bi njegovu funkciju upotpunila ili poboljšala.

Moja godišnja rutina:

Početkom ili krajem zime, uglavnom, svoje telo nahranim jednom dozom (50ml) ulja divljeg origana sa moringom. Uputstvo kako se ulje pije imaš na svakom pakovanju za koje se odlučiš (ETERRA, probotanic). Ovu su dve zaista moćne biljke i u kombinaciji su pravi eliksir da upotpune i poboljšaju tvoj imunitet. Imaj strpljena i podseti sebe da instant rešenja za dugoročno ostvarivanje dobrog zdravlja ne postoje. To je put, i tvoji izbori u kojima istrajavaš. Ono zašto nam danas vitaminski suplementi mogu biti potrebni (mnogo više nego ikada pre) jeste:

  1. nedovoljno kvalitetna i raznovrsna ishrana. Posledica ovakvog životnog stila dovela je do uništavanja vitamina koje konzumiramo hranom.
  2. narušeno zdravlje naših creva dovodi do toga da je apsorpcija vitamina otežana ili sprečena. A zdravlje naših creva je od presudnog značaja za celokupno zdravlje i, naravno, lepu kožu.

Ne slaži u potrošačku korpu sve što dohvatiš; zastani, pročitaj deklaraciju i izaberi svesno. Hrani se kvalitetno sa namirnicama što boljeg kvaliteta. Umesto da zatrpavaš svoja creva, ti se raspitaj za metode čišćenja i njihov oporavak. I ako se na kraju odlučiš za vitaminske suplemente, zapamti da svaki vitamin koji nam je neophodan postoji u prirodi, i biraj iz prirode. Ne odustaj ni kada je put duži, i kada je neophodna istrajnost, jer su rezultati dugoročno zdrava TI.

Moj najdraži način unosa vitamina jeste ishranom, i u vidu prirodnih suplemenata. Koji je tvoj odabir i način unosa vitamina, i zašto? Biraš li, ili samo kupiš? 🙂

Podeli sa prijateljima:

Nastavi sa čitanjem

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.