Piši mi

Search

Vitaminski suplementi

05.07.2022.
prah-moringe-vitaminski-suplementi

Svaki vitamin koji nam je neophodan postoji u prirodi, te nema potrebe da posežeš za veštačkim dodacima. Koliko puta godišnje samo koristiš vitaminske suplemente, a ni ne znaš šta tačno sadrže, miselići da usvajaš tako vitamine koje su ti potrebni i da jačaš svoj imunitet?

Sintetički vitaminski suplementi

Mnogi vitaminski suplementi su u današnje vreme dobijeni iz ugljenog katrana i drugih naftnih derivata. Upravo ti sintetički vitaminski suplementi, napravljeni u laboratoriji, mogu da zamene neke, ali nikako i sve funkcije svojih odgovarajućih prirodnih vitamina. Važno pitanje danas jeste njihovo tržište, koje je i dalje veoma slabo kontorilsano. Svaki proizvod sa 10% prirodne substance može da pripada grupi „prirodnih suplemenata”. Šta to znači? To znači da ti piješ taj „prirodni” suplement koji ima 10% prirodne materije, i 90% veštačke materije dobijene iz laboratorije.

Pretpostavljam da su ti do sada poznata različita mišljenja nutricionista u vezi sa tim koja isrhana je „ona prava”. No, ono oko čega se svi stručnjaci iz ove oblasti slažu jeste da hrana u svom najprirodnijem obliku, što manje obrađena, ubrana, pokupljena sa zemlje jeste tvom telu najpotrebnija za izgradnju zdravog organizma. To ne znači otići u apoteku i kupiti suplemente, „ukusne prirodne vitamine” sa ukusom narandže, jer tada piješ šećer, razna toksična hemijska jedinjenja, boju i mnogo toga što nikako ne želiš u svom telu. Prosto rečeno, piješ smeće upakovano u lep ukrasni papir.

Ako se odlučiš za vitaminske suplemente uz savet stručne osobe, neka to budu uvek vitamini dobijeni iz prirodnih izvora, pre nego sintetički.

Savetujem ti da osvestiš momenat odabira vitaminskih suplemenata, postavljanjem kratikih pitanja i beleženjem odgovora, kao što su:

  1. Šta želim da postignem i koje mi biljke u tome mogu pomoći?
  2. Gde mogu naći te biljke, koje su mi opcije?
  3. Ko mi u tome može pomoći?

Sledeći korak je da se posavetuješ sa osobom koju si za to izabrala. Ali da, ukoliko nisi dobila zadovoljavajuće odgovore, potražiš iste na drugom mestu. Uvek postoji rešenje za pojačan unos vitamina bez upotrebe veštačkih suplemenata.

Konzumiramo razne sintetičke vitaminske suplemente, i pritom je upitno da li se zaista hranimo i negujemo svesno, te se time podrazumeva da smo zdravi. Samo konzumiranje određenih suplementa znači da podržavamo nečiji biznis, ali ne nužno da svesno razmišljamo i podržavamo svoje zdravlje.

Prirodni vitaminski suplementi

Prirodni suplementi jesu i biljni čajevi, bilo da se radi o mešavinama biljaka ili jednokomponentnim čajevima, i razna ulja, tinkture (lekoviti sastojci biljaka u tečnom obliku, rastvoreni u alkoholu), sirupi ili kokteli, itd. Suplementi nisu samo pilule i praškaste supstance. Nemoj da te ovo zbuni i da suplementaciju i traganje za suplementima usmeravaš samo ka pilulama. Suplement, kao što reč kazuje, jeste sve ono što dodaješ, u našem slučaju, svom telu, kako bi njegovu funkciju upotpunila ili poboljšala.

Moja godišnja rutina:

Početkom ili krajem zime, uglavnom, svoje telo nahranim jednom dozom (50ml) ulja divljeg origana sa moringom. Uputstvo kako se ulje pije imaš na svakom pakovanju za koje se odlučiš (ETERRA, probotanic). Ovu su dve zaista moćne biljke i u kombinaciji su pravi eliksir da upotpune i poboljšaju tvoj imunitet. Imaj strpljena i podseti sebe da instant rešenja za dugoročno ostvarivanje dobrog zdravlja ne postoje. To je put, i tvoji izbori u kojima istrajavaš. Ono zašto nam danas vitaminski suplementi mogu biti potrebni (mnogo više nego ikada pre) jeste:

  1. nedovoljno kvalitetna i raznovrsna ishrana. Posledica ovakvog životnog stila dovela je do uništavanja vitamina koje konzumiramo hranom.
  2. narušeno zdravlje naših creva dovodi do toga da je apsorpcija vitamina otežana ili sprečena. A zdravlje naših creva je od presudnog značaja za celokupno zdravlje i, naravno, lepu kožu.

Ne slaži u potrošačku korpu sve što dohvatiš; zastani, pročitaj deklaraciju i izaberi svesno. Hrani se kvalitetno sa namirnicama što boljeg kvaliteta. Umesto da zatrpavaš svoja creva, ti se raspitaj za metode čišćenja i njihov oporavak. I ako se na kraju odlučiš za vitaminske suplemente, zapamti da svaki vitamin koji nam je neophodan postoji u prirodi, i biraj iz prirode. Ne odustaj ni kada je put duži, i kada je neophodna istrajnost, jer su rezultati dugoročno zdrava TI.

Moj najdraži način unosa vitamina jeste ishranom, i u vidu prirodnih suplemenata. Koji je tvoj odabir i način unosa vitamina, i zašto? Biraš li, ili samo kupiš? 🙂

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.