Piši mi

Search

Metoda čišćenja lica uljem – Oil Cleansing metoda

27.02.2023.
prvi-koraci-do-zdravijih-creva

Čišćenje lica osnovna je praksa koju bi trebalo da uradiš pre nego što naneseš bilo koji proizvod na svoju kožu. To je važan korak pri kojem otklanjaš nečistoće i sve što ne podržava funkciju tvoje kože, te tako sprečavaš da nečistoće ostanu duže na njoj, da se apsorbuju ili talože. Čime čistiš kožu lica podjednako je važno kao i čime je nakon toga nahraniš.

Ovde delim sa tobom jednu od mojih omiljenih metoda čišćenja lica uljem jojobe.

Oil Cleansing metoda traje svega nekoliko minuta i potrebno ti je:

  • 100% hladno ceđeno čisto ulje jojobe
  • pamučna gaza/peškirić ili bilo koja krpica od prirodnog materijala
  • topla voda

Postupak Oil Cleansing metode ima tri koraka:

1. Umij se toplom vodom i lice ostavi vlažno, ili stavi vruć vlažan peškirić na lice, vrat i dekolte, i ostavi oko petnaest sekundi.

2. Nanesi jednu do dve kašičice ulja jojobe. Laganim pokretima utrljaj ulje u svoju kožu lica, vrata i dekoltea. Uživaj u tom procesu nekoliko minuta dok masiraš svoju kožu koja upija i hrani se uljem. Ulje će ujedno istopiti i ukloniti površinsku prljavštinu, bakterije i/ili šminku.

3. Pamučnu krpu pokvasi toplom vodom i iscedi. Zatim je prisloni na svoju kožu, te blagim pritiskom obriši njome ulje sa svoje kože. Postupno, dok ne pređeš sve delove lica, vrata i dekoltea, dok ne ukloniš svo ulje.

Nakon trećeg koraka, tvoja koža je očišćena. Ako osetiš da je koža nakon pranja uljem suva, nanesi još 2 – 3 kapi istog ulja i nežno utrljaj u kožu lica, vrata i dekoltea. Ili jednostavno nanesi svoju omiljenu kremu za lice.

Šta postižeš Oil Cleansing metodom?

Jednostavna Oil Cleansing metoda čišćenja odlično uklanja prljavštinu i šminku, a istovremeno štiti dragoceni mikrobiom kože (svi mikroorganizmi koji tu žive sa svojim genima). Dobro izbalansirani mikroorganizmi, koji žive na površini kože, ključni su za njeno zdravlje i lepotu. Ako misliš da će ovo učiniti tvoju kožu masnom, to nije slučaj. Razlog zašto ovo spominjem je zato što je to najčešća zabluda kada je u pitanju ova metoda, ali i nega uljima uopšte. Kada se odgovarajuća ulja koriste na pravilan način, svaki će tip kože (uključujući i masnu) imati dobrobiti od čišćenja uljima.

Čišćenje uljem pomaže i u balansiranju proizvodnje sebuma kože. Sebum je masna, voštana supstanca (prirodno ulje) koju proizvode lojne žlezde organa kože. On prekriva, vlaži i štiti tvoju kožu.

Potpuno prirodna ulja, sama ili u kombinaciji, čiste kožu, hidriraju je i hrane, i prirodno balansiraju njen sebum, ne narušavajući ga pritom, kao što to čine preparati za čišćenje lica na bazi sapuna i deterdženata. A ako ti neko ulje ne prija, prvo probaj da smanjiš količinu ili da potražiš neku drugu vrstu ulja (lešnikovo, susamovo, laneno, maslinovo ili kokosovo ulje itd.).

Po osnovnom principu iz hemije koji kaže da se slično u sličnom rastvara, ovde je slučaj da ulje rastvara ulje. Sebum (naše prirodno ulje) se isprlja, i najbolji način da ga očistiš, a da ne narušiš njegovu prirodu, jeste upotrebom ulja. Korišćenjem kvalitetnih ulja (iz izvora kao što su bilje i povrće) dodatno štitiš, neguješ i hraniš kožu pri samom čišćenju. Koža ti postaje zdravija, održavaš ili vraćaš njen balans i hidriraš je.

Kada je najbolji period da praktikuješ Oil Cleansing metodu?

Za mene, metoda pranja lica uljem predstavlja odmor za kožu lica. Tada ne koristim kreme, već kapljicu ulja jojobe ili lešnika za dnevnu i noćnu negu kože, a metodu pranja uljem praktikujem pred sam odlazak u krevet. Međutim, to je metoda koju možeš koristiti i kao svoju dnevnu rutinu čišćenja lica, svako veče ili odredjeni vremenski period.

Za mene lično je čišćenje uljem momenat kada želim da odmorim svoju kožu od svih preparata koje trenutno koristim, i period kada želim da u potpunosti osetim svoju kožu i vidim šta bi joj prijalo dalje, da li je to i dalje ista kozmetika, ili želim promenu. Možda ti zvuči nedovoljno da kožu neki period čištiš i neguješ samo uljima, ali veruj da dobrobiti i lekovitost kvalitetnih biljnih ulja neće izostati.

Probaj i oseti na svojoj koži lica koje sve koristi ima metoda čišćenja uljem od jojobe.

 

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.