Piši mi

Search

Aloe vera u tvom domu

26.05.2022.
aleo-vera

Aloe vera zbog svoje nutritivne aktivnosti postaje sve popularnija širom sveta. Ova biljka se sastoji od 99% vode i preko 75 aktivnih sastojaka, poput vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, šećera, salicilne kiseline i dr.

Naziv biljke potiče od arapske reči “Alloeh” što u prevodu znači sjajna gorka supstanca, dok “vera” prevedno sa latinskog znači istina.

Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) pripada porodici Asphodelaceae, višegodišnja je biljka, sočnih debelih listova (sukulent), kojoj je za preživljavanje potrebno malo vode. Može da raste na slanom tlu i otporna je na insekte i bolesti. Sastav biljke razlikuje se u zavisnosti od geografskih uslova, klimatskih i sezonskih varijacija, biljne sorte i starosti biljke. Otkriveno je da biljka aloe vera sadrži više od 200 različitih biološki aktivnih komponenti u različitim delovima kao što su list, koren i cvet. Danas su najčešće upotrebljavani delovi ove biljke njeni listovi.

Aloja se vrlo lako uzgaja. Evo nekoliko saveta kako bi mogla da je gajiš u svom domu:

  1. Obožava svetlost, ali prislanjanje na vrelo staklo može joj naneti opekotine po listovima.
  2. Sukulent je, debelih listova prepunih vode (99%). Ne zahteva da je puno zalivaš.
  3. Zemlja koju je preporučljivo da koristiš jeste za sukulente i kaktuse.
  4. Pri kupovini izaberi zdravu biljku. Ako su listovi žuti, imaju smeđe mrlje i/ili se savijaju, prođi pored te i potraži drugu, koja ima tvrde, jasno zelene listove.

Sledeći video ti može olakšati njeno uzgajanje u domu:

Prvi put ova biljka i njeni benefiti za zdravlje navode se oko 1550. godine p.n.e. u jednom od najstarijih i najvažnijih medicinskih zapisa Egipta ‘Ebers papyrus’, iako mesopotamske glinene tablice iz 1750. godine p.n.e. ukazuju na to da se aloe vera koristila u medicinske svrhe još mnogo ranije. ‘Ebers papyrus’ predstavlja zbirku od oko 700 formula i narodnih lekova namenjenih lečenju raznih bolesti. Egipćani su aloju nazivali biljkom besmrtnosti, dok su je grčki naučnici smatrali univerzalnim lekom za sve. Na sanskritu aloe vera je poznata kao „Ghrita Kumari“. Kumari znači mlada devojka, jer se verovalo da biljka ima podmlađujući efekat i da pomaže u održavanju mlade kože.

Aloe vera na svetskom tržištu

Na svetskom tržistu postoji mnogo preparata (za unutrašnju i spoljašnju negu) u kojima su uništene značajne komponente ove biljke. Metoda obrade ima najveći uticaj na broj i količinu aktivnih sastojaka u proizvodu. Proces komercijalne proizvodnje proizvoda od aloje obično uključuje drobljenje, mlevenje ili presovanje celog lista da bi se proizveo sok, nakon čega slede različiti koraci filtracije i stabilizacije da bi se dobio željeni ekstrakt. Ova metoda može rezultirati proizvodom koji sadrži malo ili nimalo aktivnih sastojaka.

Sam proces kroz koji je prošla biljka umnogome joj je naštetio, a isto tako mnogi skriveni dodaci mogu da se nađu u njenim proizvodima. Preparati za negu od aloje, nažalost, ugroženi su skrivenim konzervansima, poput limunske kiseline, natrijum sulfata, natrijum benzoata i kalijum sorbata. Sastojci koji ne spadaju u primarne komponetne preparata, vrlo često ne moraju da budu napisani na eteketi proizvoda. Na sreću, ova biljka se vrlo lako uzgaja u domu, i tako gajena je najbolja da se koristi i za negu kože.

Više o benefitima ove biljke za kožu i njenoj upotrebi možeš pročitati u mom blog postu: Kako da hidriraš kožu uz pomoć aloe vere.

Kakvu su tvoja iskustva ako si uzgajala aloju u svom domu? Da li ti se sviđa ideja da biljka iz tvog doma, sem što može da bude lepa, može da se primeni i za negu kože?

Podeli sa prijateljima:

Search
Nastavi sa čitanjem

Svetlanu poznajem od ranije i njen detoks program sam sa nestrpljenjem iščekivala. Na moje izlaganje o disbalansima koji su me snašli u poslednje vreme je rekla: “Rešićemo to!”, i u meni nije bilo dvojbe. Sam program odlično je osmišljen. Za pripremu su namenjene 2 nedelje. Taman da se natenane i bez stresa nabave svi suplementi, tinkture, opremi frižider, ali i oslobodi od svega što bi moglo da vas ometa u istrajnosti. Da nije reč o nekom brzinskom hiljadu puta prepisivanom detoksu sa internet stranica postalo je jasno već nakon prvog uputstva. Dok sam čitala precizno ispisana uputstva pomalo me je hvatala trema, ali radoznalost je bila jača.

Sve je počelo zajedničkim sastankom na Zumu (Zoom), gde smo svi u istom sosu, a tapšanje po leđima i reči podrške su baš ono što mi je tada bilo potrebno. Detaljno je sve raščlanjeno: zašto nešto da, a zašto nešto nikako ne, šta dovodi do čega. Da stvar bude poputna imale smo i knjigu recepata kako bi nam put bio jednostavniji. Već sam se posle prvog doručka osećala bolje samo zbog lakoće šejka i praćenja uputstva o pauzama i obrocima. Na kraju dana bila sam ponosna na sebe, ali mi je 6 nedelja delovalo daleko.

Svakim danom bilo je sve lakše.

Ništa manje važno za pomenuti jeste i deo programa koji se odnosi na kožu i čišćenje preko nje. Iako nikada nisam imala probleme sa kožom osetila sam i videla promenu. Precizni saveti o brizi i nezi kože uljima i maskama od gline, kao i moje dosledno pridrižavanje, doveli su moje lice do odmornijeg izgleda, a sama koža lica je postala baršunasta i neopterećena teškim teksturama. Posebno mi prija potapanje stopala i masaža uljem od susama, koji me doslovno umiri pred spavanje. Dobrobiti detoksa se na kraju nedelje lepo zaokruže otpuštanjem otrova i svega lošeg kroz stopala. U tačkama o kozmetici, Svetlana nesebično deli i svoje savete i iskustva o prirodnim preparatima i za čišćenje pokućstva, što, verujte, mnogo vredi! 

Moji nalazi su ukazivali na hipotireozu (na granici, još uvek ne za terapiju), manjak vitamina D, alergija na gluten, mlečne proizvode, i ono zbog čega sam se najviše upustila u ovih 6 nedelja – česte i prejake migrene. Već dva i po meseca migrene se ne vraćaju. Nijednom nisam prekršila program, nije bilo potrebe. Sve je zastupljeno u ishrani, organizmu ništa ne nedostaje. Popodnevne dremke zamenilo je kvalitetnije provedeno vreme, nadutost je nestala već u drugoj nedelji, a lakoća u stomaku se osetila još i pre toga. Sve to bio je odličan podstrek da se ne odsutaje.

Svetlanino praćenje i stalna dostupnost doprineli su da čitav program prođem lakše. Na svakom sastanaku dobijala sam potrebne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice. Ja sam lično uvidela šta mi tačno smeta i te namirnice više ne vraćam u ishranu. Međutim, i druge savete sam usvojila i planiram da nastavim da ih primenjujem. Možda nije lako menjati navike, ali je meni bilo zabavno. Kada na kraju vidite rezultate bićete ponosni na sebe i shvatićete da možete da pomerite planine, samo ako to stvarno želite. ;)

Na kraju završenog detoks programa od šest nedelja osećala sam se sjajno, ali i ponosno. :) Prva stvar koja mi je zaista pomogla da organizujem svoj dan (ali i nedelju) je planiranje i kuvanje obroka unapred. Program je odlicno usklađen sa kuvarom, koji mi je bio od velike koristi, jer mi je dao ideje za pripremu mnogobrojnih vege jela. Kroz ovakav režim ishrane naučila sam da mogu više da se oslanjam na povrće u svojoj ishrani (što do sada nije bio slučaj), da mogu da odmorim svoj organizam od mesne ishrane, i da u svakodnevnu ishranu uvrstim barem jedan šejk. Detoks je, takođe, doprineo da se moj metabolizam ubrza, da se oslobodim viška vode u organizmu, i konstantnog nadimanja u stomaku.

S obzirom na to da mi je ovo drugi detoks program po redu, mogu reći da sam ovaj drugi put bila doslednija u primeni programa, i zaista sam ponosna na sebe. Doslednost u uzimanju svih suplemenata mi je pomogla da se osećam bolje.

Prva veća kriza javila mi se posle druge nedelje programa, telo (ali i mozak) mi je vapilo za jačom hranom, bilo kakvim vidom šećera. Nije uvek sve išlo po planu, ali, odlučila sam da ipak istrajem do kraja programa. U tome sam uspela zahvaljujući Ceci, koja je bila tu da me ohrabri i vrati na početni kolosek.:)

Iz programa sam izašla srećnija i samopouzdanija, jer znam da sam stekla nove navike. Meso sam zadržala u svojoj ishrani, ali u znatno manjoj meri nego ranije, mleko i mlečne proizvode sam potpuno izbacila, i ono što je najveća promena za mene (i što mi je i bio jedan od ciljeva) jeste da smanjim konzumiranje kafe, tako da kafu sada pijem jednu, i to samo ujutru, i još više je cenim i volim.

Šta mi je detoks promenio i čemu je doprineo?

Moj problem u ishrani bio je velika količina hrane koju sam unosila tokom obroka. U mom slučaju je to i glavni razlog povećane telesne mase. Detoks program mi je pomogao da naučim kako da smanjim količinu i kontrolišem unos hrane. Osnova ovog programa, između ostalog, je i učenje o zdravim načinima odabira namirnica i njihove pripreme. Sada imam mnoštvo ideja, lakše se organizujem za spremanje hrane tokom dana, a u mom frižideru se nalaze samo one namirnice koje su mi potrebne. Takođe sam naučila i da odmorim od „kvalitetne“ kozmetike i stekla neke nove navike u dnevnoj rutini nege kože lica i tela, koje su vrlo jednostavne i mnogo jeftinije. Na kraju, detoks mi je doneo vidljivo čistiju kožu lica i bolje samopouzdanje (jer više ne moram da prikrivam nepravilnosti).

Kako sam se osećala?

Prvih nedelju dana je bilo izazovno i imala sam krize, bila sam gladna. Taj problem sam postupno rešavala i moj izražen apetit je jenjavao….a ja sam se osećala energičnije i poletnije. Šta dalje? 

Detoks kod mene još traje. Usvojila sam i prihvatila osnovu, i to je ono što mi najviše prija, a nije mi teško! Sada pijem više vode, pametnije negujem svoju kožu. Ne unosim one silne otrove što kroz prskane namirnice, što kroz aditive i veštačku hranu. Za mene je ovo bio samo početak nečega što sada dalje treba nastaviti.

Tijekom programa osjećala sam se mirno i sigurno. Svetlana je bila maksimalno prisutna, posvećena, puna topline i podrške. Meni osobno je baš to bilo potrebno da mi cijeli proces detoksa bude što opušteniji i jednostavniji. Sviđa mi se način na koji je sve osmislila, kreirala i pripremila – nisam imala nikakvih nejasnoća. Naučila me je kako da osluškujem svoje tijelo, prepoznam što mu odgovara i u kojoj količini. Najveći benefit programa mi je što nakon njega dosta toga više nije kao prije, i na tome joj od srca hvala.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.