Piši mi

Aloe vera u tvom domu

26.05.2022.
aleo-vera

Aloe vera zbog svoje nutritivne aktivnosti postaje sve popularnija širom sveta. Ova biljka se sastoji od 99% vode i preko 75 aktivnih sastojaka, poput vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, šećera, salicilne kiseline i dr.

Naziv biljke potiče od arapske reči “Alloeh” što u prevodu znači sjajna gorka supstanca, dok “vera” prevedno sa latinskog znači istina.

Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) pripada porodici Asphodelaceae, višegodišnja je biljka, sočnih debelih listova (sukulent), kojoj je za preživljavanje potrebno malo vode. Može da raste na slanom tlu i otporna je na insekte i bolesti. Sastav biljke razlikuje se u zavisnosti od geografskih uslova, klimatskih i sezonskih varijacija, biljne sorte i starosti biljke. Otkriveno je da biljka aloe vera sadrži više od 200 različitih biološki aktivnih komponenti u različitim delovima kao što su list, koren i cvet. Danas su najčešće upotrebljavani delovi ove biljke njeni listovi.

Aloja se vrlo lako uzgaja. Evo nekoliko saveta kako bi mogla da je gajiš u svom domu:

  1. Obožava svetlost, ali prislanjanje na vrelo staklo može joj naneti opekotine po listovima.
  2. Sukulent je, debelih listova prepunih vode (99%). Ne zahteva da je puno zalivaš.
  3. Zemlja koju je preporučljivo da koristiš jeste za sukulente i kaktuse.
  4. Pri kupovini izaberi zdravu biljku. Ako su listovi žuti, imaju smeđe mrlje i/ili se savijaju, prođi pored te i potraži drugu, koja ima tvrde, jasno zelene listove.

Sledeći video ti može olakšati njeno uzgajanje u domu:

Prvi put ova biljka i njeni benefiti za zdravlje navode se oko 1550. godine p.n.e. u jednom od najstarijih i najvažnijih medicinskih zapisa Egipta ‘Ebers papyrus’, iako mesopotamske glinene tablice iz 1750. godine p.n.e. ukazuju na to da se aloe vera koristila u medicinske svrhe još mnogo ranije. ‘Ebers papyrus’ predstavlja zbirku od oko 700 formula i narodnih lekova namenjenih lečenju raznih bolesti. Egipćani su aloju nazivali biljkom besmrtnosti, dok su je grčki naučnici smatrali univerzalnim lekom za sve. Na sanskritu aloe vera je poznata kao „Ghrita Kumari“. Kumari znači mlada devojka, jer se verovalo da biljka ima podmlađujući efekat i da pomaže u održavanju mlade kože.

Aloe vera na svetskom tržištu

Na svetskom tržistu postoji mnogo preparata (za unutrašnju i spoljašnju negu) u kojima su uništene značajne komponente ove biljke. Metoda obrade ima najveći uticaj na broj i količinu aktivnih sastojaka u proizvodu. Proces komercijalne proizvodnje proizvoda od aloje obično uključuje drobljenje, mlevenje ili presovanje celog lista da bi se proizveo sok, nakon čega slede različiti koraci filtracije i stabilizacije da bi se dobio željeni ekstrakt. Ova metoda može rezultirati proizvodom koji sadrži malo ili nimalo aktivnih sastojaka.

Sam proces kroz koji je prošla biljka umnogome joj je naštetio, a isto tako mnogi skriveni dodaci mogu da se nađu u njenim proizvodima. Preparati za negu od aloje, nažalost, ugroženi su skrivenim konzervansima, poput limunske kiseline, natrijum sulfata, natrijum benzoata i kalijum sorbata. Sastojci koji ne spadaju u primarne komponetne preparata, vrlo često ne moraju da budu napisani na eteketi proizvoda. Na sreću, ova biljka se vrlo lako uzgaja u domu, i tako gajena je najbolja da se koristi i za negu kože.

Više o benefitima ove biljke za kožu i njenoj upotrebi možeš pročitati u mom blog postu: Kako da hidriraš kožu uz pomoć aloe vere.

Kakvu su tvoja iskustva ako si uzgajala aloju u svom domu? Da li ti se sviđa ideja da biljka iz tvog doma, sem što može da bude lepa, može da se primeni i za negu kože?

Podeli sa prijateljima:

Nastavi sa čitanjem

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.